Винительный Падеж 2

  Bu derste Винительный Падеж ‘e kaldığımız yerden devam ediyoruz.Bu defa çoğul isimlerin Винительный Падеж ‘de hangi ekleri aldıklarını görelim.

М.Р.

 

-ов

-ев

-ей

Студентов

Героев

Товарищей

Учителей

Ж.Р.

Son Harf Düşer

Женщин

Студенток

Девушек

Cansız

М.Р. Ж.Р. С.Р = Çoğulun aynısı kalır.

 

Çoğul isimlerin –i halini yaparken ilk dikkat edeceğimiz nokta ismin canlımı yoksa cansızmı olduğudur.

Eğer isim cansız ise ; isim hangi cins olursa olsun ismin normal (Yalın Haldeki) çoğul hali aynen kalır.

Автобус -Автобусы –Автобусы  = Otobüs – Otobüsler- Otobüsleri

Дом  - Дома –Дома =  Ev-Evler- Evleri

Картина – Картины – Картины = Resim – Resimler- Resimleri

Страна – Страны -  Страны = Ülke – Ülkeler- Ülkeleri

Окно – Окна – Окна  = Pencere – Pencereler – Pencereleri

Море – Моря – Моря   = Deniz – Denizler – Denizleri

Труп – Трупы – Трупы = Ceset – Cesetler- Cesetleri

Eğer isim canlı ve Erkek cins ise ;  “ов” ,“ев” veya “ей”  eklerinden birini alır.

Студент – Студенты – Студентов = Öğrenci – Öğrenciler – Öğrencileri

Товарищ – Товарищи – Товарищей = Arkadaş – Arkadaşlar – Arkadaşları

Eğer isim Canlı ,Erkek cins ve sonu “ь”  ile bitiyorsa “ей” eki alır.

Учитель – Учители – Учителей =  Öğretmen – Öğretmenler – Öğretmenleri.

Винительный Падеж Dişi cins çoğul isimlerde işler biraz daha karmaşık hale geliyor.

Eğer isim canlı ve Dişi cins ise sondaki harf düşer.Bundan sonrasını dilerseniz örnekler üzerinde görmeye çalışalım çünkü bir takım farklılıklar söz konusu.

Женщина  kelimesinde sondaki  “а” harfi düşer. Şimdi geriye kalan Женщин kelimesine  dikkat edelim:

Bir sessiz harf  “н” ve onun önünde bir sesli harf “и” .Yani Женщин - “ин”.Bu durumda kelime aynen kalır.

Женщина  Женщины  Женщин = Kadın – Kadınlar – Kadınları

Bir diğer örneğe bakalım:

Студентка kelimesindeki sondaki  “а” harfi düşer. Şimdi geriye kalan Студентк kelimesine  dikkat edelim:

Bir sessiz harf  “к” ve onun önünde yine bir sessiz harf “т”.Bu ve benzeri durumlarda iki sessiz harfin arasına “о” veya “е” harflerinden biri gelir.Yani Студенток olur.

Студентка Студентки Студенток = Öğrenci – Öğrenciler- Öğrencileri

Yine benzer bir kelime olan Девушка kelimesine bakalım. Sondaki “а” harfi düşer.Geriye Девушк kelimesi kalır. Yani yine son iki harf sessiz. Bu sefer bu iki sessiz harfin arasına “е” harfi gelir.

Девушка – Девушки – Девушек = Kız – Kızlar – Kızları.

Bu konuda birkaç örnekle devam edelim.

Сестра – Сестры – Сестер =Kız kardeş – Kız kardeşler – Kız kardeşleri.

Бабушка – Бабушки – Бабушек = Büyükanne – Büyükanneler – Büyükanneleri 

Подруга – Подруги – Подруг = Kız arkadaş - Kız arkadaşlar - Kız arkadaşları

Ulaş POLATLI

 


Yorumlar

Taylan - 4.12.2021

Hocam merhaba " ов, ев,ей " ekleri hangi kelimenin neye göre çekimlendiğini söyler misiniz çünkü kafam karıştı yada ben anlayamadım teşekkürler.

Mehmet Kurt - 10.10.2021

Emeğinize yüreğinize sağlık Ulaş Bey.Çok ama çok teşekkürler.

Mehmet Kurt - 7.10.2021

Tekrar teşekkürler Ulaş Bey.Peki yazdığınız cevabı doğru anlamışmıyım.Çoğullarda ek alırken eki tekil haline getiriyoruz.canlı ve cansız ayrımına dikkat ederek.tabiki halde canlı cansız ayrımı varsa.Yordum sizi kusura bakmayın.

Ulaş POLATLI - 7.10.2021

Tekrar merhaba Mehmet bey, rica ederim, yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize. Evet kelimenin tekil haline bakıyoruz.


Mehmet Kurt - 7.10.2021

Ulaş Bey birde Kamu Personeli Dil sınavı için önerebileceğiniz bir kaynak varmı?Tekrar Teşekkürler.

Ulaş POLATLI - 7.10.2021

KPDS ile ilgili birkaç kitap görmüştüm ancak inceleme fırsatı bulamadığım için tavsiye edemeyeceğim. Birde geçmiş yıllarda çıkan soruları bulabileceğiniz ösym'nin internet sitesi var. https://www.osym.gov.tr/TR,15073/yds-cikmis-sorular.html


Mehmet Kurt - 7.10.2021

Çok teşekkürler Ulaş Bey.Şöyle anladım çoğul kelimlerde isim hali eklenirken,kelimenin çoğul omayan halini almak zorundayız.Hangi hal olursa olsun gelecek ek,mutlaka tekil haline geliyor.İstisnalar hariç.Tekrar emeğinize ve yüreğinize sağlık.Kapitalizmin en şiddetlisinin yaşandığı günümüzde böyle yararlı bir hizmet verdiğiniz için çok ama çok teşekkürler.Seviklerinizle beraber işiniz gücünüz rast gelsin.

Mehmet Kurt - 6.10.2021

Öncelikle selamlar.Emeklerinize sağlık.Bu site ile geç karşılaşmış olmama rağmen kendimi yinede çok şanslı hissediyorum.İşiniz gücünüz rast gelsin.Ulaş Bey benim sorum şu,çoğul kelimeleri herhangi bir hale çekerken,kelimenin çoğulsuz halinimi alacağız.Şöyle kitap,kitaplar hangisine ek getireceğiz.

Ulaş POLATLI - 6.10.2021

Merhaba Mehmet bey, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Evet isimlerin hallere göre çoğul çekimlerini yaparken (özellikle bu dersin konusu olduğu için -i halinde) öncelikle o ismin canlı mı yoksa cansız mı olduğuna dikkat etmemiz gerekir. Eğer isim cansız ise zaten o kelimenin -i halindeki çoğulu da aynı normal halindeki çoğulu gibi olur. Yani sizin verdiğiniz kitaplar örneğinden gidersek, книга (kitap kelimesi) cansızdır ve книга kelimesinin çoğul hali aynı zamanda -i halinin de çoğulu olur. Başka bir değişle книги kelimesi hem "kitaplar" anlamındadır hem de "kitapları" anlamındadır (Hangisi olduğu cümlede anlaşılır.) Ancak isim canlı ise o zaman ismin öncelikle yalın haline (yani çoğulsuz haline bakmamız gerekir). Студент – Студенты (Öğrenci - öğrenciler) kelimesi üzerinden bakarsak -ов ekini tekil olan Студент kelimesine ekleriz yani Студентов olur. Umarım karışık olmamıştır.


Sezgin - 12.06.2019

Hocam öncelikle güzel anlatımıniz için teşekkür ederim. Benim sorum "винтельный падеж одушевлённых имён сумществительных" bu başlık neyi ifade ediyor. Ayrica bu cümle parantez icindeki kelimeye göre doğru cümle nasıl yazılır. на уроке преподаватель спрашивал(студенты).

Ulaş POLATLI - 12.06.2019

Merhaba Sezgin, винительный падеж одушевлённых имён существительных canlı isimlerde -i halini ifade eder. Yani bu dersin ilkinde de belirttiğimiz gibi (http://www.dersimizrusca.com/Ders/винительный-падеж-1) винительный падеж'de isimlerin canlı mı yoksa cansız mı olduklarına bakıyorduk. Belirttiğiniz başlık canlı isimlerde -i halini ifade ediyor. на уроке преподаватель спрашивал(студенты) sorunuzda ise у студентов veya студентов olur..


ASLI - 26.02.2019

Hocam ilginiz ve açıklamalarınız için size çoooook teşekkür ederim. Harika bir site yapmışsınız,hem konular anlaşılır bir şekilde hem de çalışırken insanı yormayan bir formatta. Tekrar teşekkür ederim sabrınız ve alakanız için.... saygılar

Ulaş POLATLI - 26.02.2019

Görüşleriniz için ben teşekkür ederim.


ASLI - 24.02.2019

Eğer isim canlı ve Erkek cins ise ; “ов” ,“ев” veya “ей” eklerinden birini alır. -ь işareti varsa “ей” alıyor, Учитель – Учители – Учителей = anlaşıldı iki sert sessiz yan yana geliyor ise (нт)gibi “ов '' Студент – Студенты – Студентов -anlaşıldı AMA ..... Товарищ – Товарищи – Товарищей = Arkadaş – Arkadaşlar – Arkadaşları ___ BURASI KAFAMI KARIŞTIRDI.... yumuşatma işareti varsa 'ей' kullanıyorduk ? acaba orası "ев" olabilir mi ? bir de rica etsem sonu "ев" ile biten bir kaç örnek daha yazar mısınız?

Ulaş POLATLI - 24.02.2019

Tekrar merhaba Aslı, Товарищей doğru (sizin bir önceki açıklamanızda olduğu gibi hışırtılı harflerde [ ш,щ,ч ] bittiği için öyle) 'ев' ile biten kelimelere örnek olarak попугай - попугаев = papağan - papağanları ve лентяй - лентяев = tembel - tembelleri verilebilir.


ASLI - 23.02.2019

Merhaba hocam, ж.р çoğul yaparken bazen 'o' bazen 'e' harfi alıyor. Ne zaman ' e ' ne zaman ' o ' harfi aldığını ayırt edebilmek için, hışırtılı harflerde ( ш,щ,ч ) ' E ' harfi, diğer sessiz harflerde ' O ' harfi alıyor diyebillir miyiz. örnekle açıklamaya çalışayım. Девушка – son harf A yı attığımızda ( K ) ve hırşırtılı harf dediğim ( ш ) harfi kalıyor. Yani ikisi ( шк ) harfleri kalıyor. Bu durumda çoğul yaparken ' E ' harfi alıyor diyebilir miyiz ? Девушек Девушка – Девушек Бабушка – Бабушек

Ulaş POLATLI - 23.02.2019

Merhaba Aslı, durumu çok güzel açıklamışsınız. Bu gibi kuralların ezberlenmesine karşı olsamda, açıkladığınız şekilde 'o' veya 'e' harfi gelir. Ancak zamanla (okuyarak, dinleyerek ve pratik yaparak) hiç düşünmeden hangi harfin geleceğini biliriz. Açıklamanız için teşekkür ederim.


şükran ustali - 8.01.2018

merhaba hocam,gercekten bu ülkenin bu dünyanın sizin gibi hocalara ihtiyacı var.Anlattıgı veya anlatmaya çalıştıgının ne olduğunun kendinin bile farkında olmadıgı hocalardan özellikle rusça gibi çok zor bir dili öğrenmeye çalışmak benim gibi bu dili öğrenmeye hevesli insanların şevkini kırıyor.akıcı,öğretici ve net anlatımınız sayesinde gercekten anlayamadığım bir çok konuyu anladım.çok teşekkür eder saygılarımı sunarım.

Ulaş POLATLI - 9.01.2018

Merhaba Şükran, değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim. Rusça öğreniminizde biraz olsun faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Bu sitenin sizin gibi rusça öğrenenlere faydalı olabildiğini görmek yeni dersler hazırlamak için bana güç veriyor.


Ali - 29.12.2017

merhaba hocam böyle öncelikle böyle bir sayfa açıp bizlere kolaylık sağladıgınız için teşekkür ederim. takıldıgım yer Erkek cinsi canlılarda aldıgı ekleri neye göre seçiyoruz sonundaki harfe bakarakmı yoksa kelimenin anlamına göremi ?

Ulaş POLATLI - 30.12.2017

Merhaba Ali, Erkek cins canlılarda en sondaki harfe bakıyoruz sonu -ь veya -й harfi ile bitmiyorsa sonuna -a harfi gelir. -ь harfi ile bitiyorsa -ь düşer yerine -я gelir, -й harfi ile bitiyorsa da -й düşer yerine -я gelir


Abdullah islamkanat - 27.05.2017

Teşekkürler hocam çok güzel anlattınız teşekkürler! Birde sayfanın akkıllı cıhazlara için app>uygulaması var mı ??telfona indirip kullana bileceğimiz..... 😊😊tekrardan teşekkürler!

Ulaş POLATLI - 28.05.2017

Rica ederim.Şu anda telefonlar için bir uygulama yok ama dersimizrusca.com için bir uygulama geliştirmeyi düşünüyorum. Ancak işlerimin yoğunluğundan dolayı bir türlü vakit bulup başlayamadım.


Abdullah islamkanat - 26.05.2017

Merhaba hocam ben abdullah çin uygur bölgesinden size ulaşyorum,emekleriniz çok teşekkür ediyorum. iki sessiz harfin arasına “о” veya “е” harflerinden biri gelir Bunu tam anlayamadım,nasıl durumda «o« ve «e« olur, yani ikiside sessiz harf.... selamın aleyküm!

Ulaş POLATLI - 27.05.2017

Merhaba Abdullah, evet a harfini atınca iki sessiz harf kaldığı için araya o veya e harfi gelir, hangi harfin geleceği ise o harflerin yumuşak veya sert olmasına bakılır. (söylemeyi kolaylaştırmak için) Kalan harfler sert ise o, yumuşak ise e gelir, aslında buna Türkçe'deki çoğul yapmak gibi bakabiliriz. (-ler, -lar ekleri) arabalar,gençler gibi ne zaman ler ne zaman lar eki geldiğini söylenişin kolaylığından anlayabiliriz (arabaler kulağa hoş gelmediği gibi). Ancak başlarda Rusça öğrenenler için her iki harf de (o ve e) kulağa normal gelebilir. Студенток Студентeк (kulağınıza sanki ikisi de olabilirmiş gibi gelebilir) Ancak okudukça ve alıştıkça göreceksiniz ki Студентeк kulağa hoş gelmeyecek. Bu konuda hangi koşulda o , hangi koşulda e geleceğini ezberlemektense zaman içinde bu kurala alışmak bence daha sağlıklıdır.


Ulaş POLATLI - 27.05.2017

Merhaba Abdullah, evet a harfini atınca iki sessiz harf kaldığı için araya o veya e harfi gelir, hangi harfin geleceği ise o harflerin yumuşak veya sert olmasına bakılır. (söylemeyi kolaylaştırmak için) Kalan harfler sert ise o, yumuşak ise e gelir, aslında buna Türkçe'deki çoğul yapmak gibi bakabiliriz. (-ler, -lar ekleri) arabalar,gençler gibi ne zaman ler ne zaman lar eki geldiğini söylenişin kolaylığından anlayabiliriz (arabaler kulağa hoş gelmediği gibi). Ancak başlarda Rusça öğrenenler için her iki harf de (o ve e) kulağa normal gelebilir. Студенток Студентeк (kulağınıza sanki ikisi de olabilirmiş gibi gelebilir) Ancak okudukça ve alıştıkça göreceksiniz ki Студентeк kulağa hoş gelmeyecek. Bu konuda hangi koşulda o , hangi koşulda e geleceğini ezberlemektense zaman içinde bu kurala alışmak bence daha sağlıklıdır.


Can - 25.03.2017

Merhaba, Студентов,Студенток,Девушек gibi örnekler üzerinden gidecek olursak bunların yani ismin i halinin çoğulu zamirler ile nasıl kullanılır? Mesela tekil iken mayu jenu, moy jurnal, mayevo jurnala vs oluyordu. Çoğul i halinde nasıl kullanılır?

Ulaş POLATLI - 25.03.2017

Merhaba, çoğulda ise моих, твоих, его, её, наших, ваших, их olur. Tabi keline cansız ise normal coğul olur (мои, твои, его, её, наши, ваши, их)


Elif - 11.03.2017

Merhaba,Hocam. Eğer isim canlı ve Erkek cins ise ; “ов” veya “ев” eklerinden birini alır. Студент – Студенты – Студентов = Öğrenci – Öğrenciler – Öğrencileri Товарищ – Товарищи – Товарищей = Arkadaş – Arkadaşlar – Arkadaşları Товарищ sonluğu neden "ов"değil "ей" oldu?

Ulaş POLATLI - 11.03.2017

Merhaba, evet o bölümde eksik yazım var. “ов” , “ев” veya "ей" eklerinden birini alır şeklinde olacaktı. Dikkatiniz için teşekkür ederim. İlgili alan düzeltilmiştir.


06ad06 - 10.03.2017

Hocam anlamadığım bi konu var мой- моему - моего bunlar neye göre değişiyor anlatabilir misiniz

Ulaş POLATLI - 10.03.2017

Merhaba, мой - моего - моему - моим : isimlerin cinslerine göre değişmektedir. Yani küçük bir örnek vermek gerekirse мой друг (benim arkadaşım) yalın halde iken, моему другу (benim arkadaşıma) ismin -e halinde çekilmiştir. Burada dikkat ederseniz bizim dilimizde benim kelimesi sabitken sadece ikinci kelime ismin haline göre çekilmiştir. Rusça'da ise "benim" gibi kelimeler de ismin hallerine göre çekilmektedir. Bu konuyu ayrıntılı olarak öğrenebilmek için ismin halleri (ПАДЕЖ) konusu bilinmelidir.


DERSLERDE ARA

Açıklama

İsmin -i halinin ikinci dersinde çoğul isimlerin Винительный Падеж'de hangi ekleri aldıklarına bakacağız.